tisdag, april 16, 2013

2 x Kepler

Sträckläste två böcker av Lars Kepler  (pseudonym för författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril) på ett fåtal dagar. Har en period av låg energi och håglöshet så då blir det mycket läsa av för det stillar och skingrar tankarna.

Hypnotisören av Lars Kepler

I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen.
Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det.
Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet.
Därmed bryter Erik Maria Bark sitt gamla löfte att aldrig mer hypnotisera och en skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början. 

(beskrivningen hämtad från Adlibris)

Vääääldigt bra! Som alla Keplers böcker så kan jag knappt lägga i från mig boken utan vill hela tiden veta vad som händer, vad de kommer fram till osv. Det som är bra i den här boken är att jag har ingen aning om hur det ligger till! Där är flera historier som vävs ihop väldigt bra och som gör att det blir en invecklad story där det verkligen inte går att förutse vad som kommer att hända eller vem som är skyldig till vad... Mycket bra! 

Paganinikontraktet av Lars Kepler

En sommarnatt hittas en kvinna död på en stor fritidsbåt som driver runt i Stockholms skärgård. Hennes lungor är fyllda av bräckt vatten, men det finns inga spår av detta vatten på kläderna eller resten av kroppen.
- Hon har drunknat, Joona, säger Nålen.
- Drunknat?
Nålen nickar och ler vibrerande.
- Hon har drunknat ombord på en båt som flyter, säger han.
- Antagligen har någon hittat henne i vattnet och lyft ombord henne.
- Ja, men om jag trodde det så hade jag inte tagit upp din tid, säger Nålen. Nästa dag hittas en man död i sin paradvåning på Östermalm. Mannen hänger i en snara från lampkroken i taket. Hur har det gått till? Det är högt i tak och det finns inte en enda möbel i hela rummet, ingenting att klättra på. Trots det är kommissarie Joona Linna övertygad om att det rör sig om självmord. Han har givetvis rätt. Mannen har tagit sitt eget liv, men självmordet avslutar inte fallet, utan blir istället upptakten till ett hisnande intensivt och farligt förlopp.


 (beskrivningen hämtad från Adlibris)

Även en väldigt bra bok dock inte lika bra som Hypnotisören. Men ändå har den en fast, ska bara läsa ett kapitel till... och ett till... :)

Inga kommentarer: