måndag, februari 16, 2009

Dödergök

Var ett tag sedan jag läste ut Dödergök men inte haft tid och sätta mig ner och skriva om den. Det är Katarina Wennstam som skrivit den.
Handlar om ett par, Maria och Tobias, som köper sitt första hus där en kvinna blivit mördad av sin man. Sen fortsätter handlingen med att Maria, som är arbetslös journalist, börjar nysta i den historien, mest för att hon vill lära känna kvinnan som blev dödad. Dessutom var mordet väldigt uppmärksammat när det skedde eftersom mördaren/maken är polis.
Bredvid den historien så följer man även en utredning om ett hedersmord som först verkar vara ett självmord. Då får man följa åklagaren Madeleine Edwards när hon försöker få ihop ett hållbart åtal och samtidigt ska vara en "bra" ensamstående mamma till sin tonårsdotter.

Det är starka kvinnokaraktärer och starka berättelser. Både historien om det hedersrelaterade mordet och historien om den misshandlade polishustrun. Katarina har verkligen skrivit gripande och jag blev verkligen engagerad i hela boken, i både Maria och Madeleine. Även om mordet på hustrun kanske ska räknas som huvudhistorien så kändes båda berättelserna lika viktiga och lika gripande och intresseväckande.
Det märktes verkligen att Katarina är väl insatt i ämnet med kvinnomisshandel och dyl och upptäckte också att hon skrivit artiklar om våldtäkter och män som misshandlar...
Ska läsa hennes andra bok också, Skam, så fort den blir ledig på biblioteket.

Betyg: ++++

Inga kommentarer: