måndag, januari 21, 2013

Tänk på ett tal

Det har hänt mycket sen sist... just nu är jag helt slut mentalt och känner mig som en urvriden trasa.... Så det blir bara ett bok-inlägg denna gången också.

Tänk på ett tal av John Verdon

Dave Gurney, en pensionerad kriminalare, får en dag besök av en gammal kamrat från collegetiden som har ett ovanligt problem. Mark Mellery har fått ett mystiskt brev. Det är skrivet på vers och slutar med: "Strax ska du få se hur väl jag känner dina hemligheter, tänk på ett tal vilket som helst upp till tusen och öppna det lilla kuvertet." När Mark Mellery tänker på 658 och tittar i det förseglade kuvertet finner han exakt samma tal där och orden: "Förvånar det dig att jag visste att du skulle tänka på 658?"
Vem gömmer sig bakom avsändaren X Arybdis? Vem är det som kan läsa hans tankar? Vem är det som vet vilket tal han spontant skulle välja? I brevet antyds också Marks förflutna som alkoholist, en mörk period i livet som han trott att han för alltid lämnat bakom sig.
Fylld av fruktan ber Mark att Dave Gurney ska hjälpa honom. Gurney är till en början mest road av det mystiska brevet. Men när Mark efter ett par veckor hittas död med uppskuren hals på sin egendom och flera mord inträffar, där offren fått samma typ av brev, finner sig Gurney plötsligt indragen i den dödliga jakten på en intelligent psykopat och seriemördare där även hans eget förflutna blir ett hot.
(beskrivningen hämtad från Adlibris)

Drogs rätt så lätt in i den här historien, dels för att själva deckargåtan är intressant och lite annorlunda men också p.g.a. miljöbeskrivningarna som jag gillade. Och det var inte självklart hur det låg till utan det var inte förrän mot slutet jag kunde gissa hur det låg till. En väl genomtänkt deckargåta helt enkelt :) 

Ta hand om varandra där ute så återkommer jag när jag landat igen....

1 kommentar:

Anonym sa...

Tusen kramar till dig. Vet vad din saknad innebär :/ Det enda jag kan säga är att det blir lättare. Man klarar mer än vad man tror.